18+7 szabály amit be kell tartanod, ha kontaktlencsét viselsz

Minden, amit tudnod kell ahhoz hogy boldogan és komplikációmentesen viseld kontaktlencséd

Ha már kontaktlencsét viselsz, bizonyára tisztában vagy az alábbi szabályokkal. Ha még csak szeretnél kontaktlencsét viselni, most megtudhatsz mindent, amire oda kell majd figyelned.

Ezt bármelyik szakembernek el kellett mondania Neked, mielőtt az első kontaktlencséidet megkaptad. Sokan mégsem teszik. Itt az alkalom hogy most újból felidézd őket.

Valószínűleg már azt is megtapasztaltad, hogy a kontaktlencse lehet kényelmetlen is. Túl hosszú viselés után száraznak érezted, vagy éppen egy sérült lencse olyan szúró, égő érzést okozott szemeidnek, mintha homokot szórtak volna bele.

És ezek csak a kisebb mellékhatásai a helytelenül viselt kontaktlencsének. Ha az alábbi szabályokat nem tudod vagy nem szeretnéd betartani, akkor sajnos hamar búcsút kell venned a kontaktlencséidtől.

Ha úgy gondolod, a kontaktlencse viselésre nem kell odafigyelned, akkor a fentieknél jóval komolyabb következményekkel is számolnod kell.

A kontaktlencse nem játék, a helytelen viselés miatt súlyos esetekben szaruhártyád elveszítheti áttetszőségét vagy akár ki is fekélyesedhet.

Ha ezeket a szabályokat betartod, boldogan és komplikációmentesen viselheted majd kontaktlencséidet.
Ha ezeket a szabályokat betartod, boldogan és komplikációmentesen viselheted majd kontaktlencséidet.

18 kötelező szabály ha kontaktlencsét viselsz

Ha az alábbi higiénés és viselési szabályokat betartod, hosszú ideig boldog kontaktlencse viselő maradhatsz:

 1. Alapos kézmosás. Kötelező minden egyes alkalommal mielőtt a kontaktlencsédhez érnél. Poros, szennyezett kézzel soha ne érj a lencséidhez.
 2. 30 perc – 2 óra. Ébredés után várj legalább 30 percet mielőtt felhelyeznéd a kontaktlencséidet és elalvás előtt legalább 2 órával vedd ki azokat.
 3. Ép lencsék. Mielőtt felhelyeznéd a kontaktlencséidet, mindig győződj meg arról, hogy a lencsék sértetlenek. Alaposan vizsgáld át őket, amíg még az ujjad hegyén vannak. Ne használj sérült, szakadt lencsét. Olyat sem, aminek az eredeti steril fóliás csomagolása sérült. Ha kivételkor sérül meg a lencséd, ne használd azt újból, dobd el.
 4. Smink. Kontaktlencsét betenni mindig csak sminkelés előtt, kivenni pedig szintén csak a smink eltávolítása előtt szabad. Máskülönben beszennyezheted a lencséidet, vagy elmozdíthatod őket, akár a szemhéjaid alá is felcsúszhatnak.
  A vizes alapú sminkek kevésbé károsítják a kontaktlencsék alapanyagait, mint az olajos alapúak.
 5. Haj. Hajlakk használata során csukd be a szemed. Így a lakk permetének finom szemcséi véletlenül sem kerülhetnek a kontaktlencsédre.
 6. Csak a Tiéd. Soha ne add oda a kontaktlencséidet másnak. Kiemelten fertőzésveszélyes.
 7. Ne keverd. Soha ne használj eltérő típusú ápolófolyadékot anélkül, hogy előtte szakemberrel egyeztetnél. Kontaktlencséidet csak és kizárólag az ahhoz készített és javasolt ápoló és tisztítófolyadékkal használd. Más típusú ápolószerek hatékonysága gyengébb lehet, roncsolhatja a lencsék alapanyagát és viselési panaszokhoz vezethet.
 8. Day and Night. Ha éjszakára sem szeretnéd, vagy nem tudod kivenni kontaktlencséidet, csak kiterjesztett viseléső lencséket használj. A hétköznapi kontaktlencsék erre alkalmatlanok.
 9. Soha ne tovább. Csak az illesztőddel megbeszélt időszakon belül viseld kontaktlencséidet, soha ne hordd túl azokat. Mivel ez a javasolt napi használati idő mindenkinél más és más lehet, ne vedd alapul ismerősid lencseviselési szokásait.
 10. Mindig tisztán. Minden használat után alaposan tisztítsd ki lencséid tokját. Ha nem teszed, kiváló táptalaj lehet a baktériumoknak.
 11. Csak ápolószerrel. Kontaktlencséidet soha ne tisztítsd csapvízzel vagy nyállal, mert kórokozók telepedhetnek meg a lencséiden.
 12. Új tokok. Mindig cseréld le használt lencsetároló tokod. A nagyobb kiszerelésű ápolófolyadékokhoz mellékelnek ajándék tokot. Új lencsék használatával kezdd el ezeket használni, a régit pedig dobd el.
 13. Mindig frissen. Minden használat után cseréld le az ápolófolyadékot. Soha ne tölts rá a régi folyadékra pótlásképpen.
 14. Csak kényelmesen. Ha bármilyen kellemetlenséget tapasztalsz (szúró, csípő, égő érzést, homályos látást) a viselés során, azonnal vedd ki a lencséd. Ellenőrizd, hogy nem sérült-e és nincs-e kifordulva. Lehetséges, hogy a lencse szennyezett, vagy az ápolófolyadék minősége nem megfelelő, esetleg allergiás vagy. Ha ezek rendben vannak és újbóli felhelyezés után is kényelmetlennek érzed, vedd ki a lencséket és keress egy szakembert aki megvizsgálja a szemed.
 15. Ne várd meg. Ha hosszú viselés után már száraznak érzed szemeidet, vedd ki a kontaktlencsét. Ha fél órán belül nem enyhül ez az érzés, használj műkönnyet.
 16. Ne kockáztass. Ha véletlenül kiszáradtak a lencséid, azokat később már ne viseld újból.
 17. Tartalék szemüveg. Lencséidet nem viselheted folyamatosan, kell hogy legyen tartalék szemüveged is a kontaktlencséd mellett. Ezt fogod hordani, amikor nem viselhetsz lencsét vagy éppen pihenő időszakod töltöd, ami általában a hétvége.
 18. Kontroll. Még ha panaszmentes is vagy, fél évente keress fel egy szakembert és ellenőriztesd szemeid állapotát, látásélességedet és kontaktlencséd illesztését.
A kontaktlencséidet mindig sminkelés előtt helyezd fel. Ügyelj arra is, hogy a szemhéj szélére sem kerüljön púder, szemceruza vagy tus.
A kontaktlencséidet mindig sminkelés előtt helyezd fel. Ügyelj arra is, hogy a szemhéj szélére sem kerüljön púder, szemceruza vagy tus.

7 alkalom amikor TILOS kontaktlencsét viselned

Nem vicc és nem is alku kérdése. Egyszerűen felejtsd el ilyenkor a kontaktlencsét.

 1. Betegség idején. Megfázás, influenza, lázas állapot, felső légúti hurut, herpesz vírus fertőzés. Ne feledd, a kontaktlencséd kiváló hordozója és táptalaja a kórokozóknak.
 2. Súlyos szemszárazságban. A jó minőségű könnyfilm elengedhetetlen a kontaktlencse viseléshez.
 3. Ha vörös, irritált a szemed és amikor érzékeny a szaruhártyád. Ne fokozd a bajt, ha nem múlik, fordulj szakemberhez.
 4. Allergiás időszakban, ha allergiás vagy.
 5. Poros, száraz környezetben. Lencséid azon túl, hogy összegyűjtik a port, ki is száradnak, ami kiszárítja a szemeidet is.
 6. Szaunában, szoláriumban. A hőhatás tönkreteheti a lencséidet, de a szaruhártyádnak sem használ.
 7. Strandon, uszodában, tengerben, tavakban, természetes vizekben. Sajnos még a klórozott uszodai vízból is kerülnek bizonyos kórokozók a lencse felszínére.
Ha új lencséket kezdesz használni, mert a korábbi éppen lejárt, cseréld vele együtt a régi tokot is újra. Sok kényelmetlenségtől megóvhat.
Ha új lencséket kezdesz használni, mert a korábbi éppen lejárt, cseréld vele együtt a régi tokot is újra. Sok kényelmetlenségtől megóvhat.

Így tartsd tisztán kontaktlencséidet és a lencsetároló tokot:

A megfelelő higiénia elengedhetetlen feltétele a kontaktlencse viselésnek. Ez által lesz a viselés élménye gondtalan és így óvhatod meg magad a szövődményektől.

 1. Miután felhelyezted kontaktlencséidet, öntsd ki az elhasznált folyadékot a tokból, majd töröld azt szárazra egy papírtörlővel.
 2. Töltsd újra a lencsetároló tokot steril ápoló folyadékkal.
 3. Amikor kiveszed a kontaktlencséidet, kezdd mindig a jobb oldali lencsével.
 4. A kivett lencséket egyesével helyezd a tenyeredbe és egy kevés ápolófolyadékban finoman dörzsöld át ujjad hegyével. Ezután a folyadékot öntsd ki tenyeredből, vigyázva arra, hogy a lencséid ne essenek ki tenyeredből.
 5. A biztonság kedvéért ismételd meg még egyszer az előző lépést. Ez segít eltávolítani a lencse felszínéről a szennyeződés egy részét.
 6. A már előtisztított lencséket helyezd be a friss, még használatlan ápolófolyadékba, amit még korábban töltöttél a tokokba.
 7. Lencséidet tartsd ebben a folyadékban és tokban a következő viselésig. Ügyelj arra, hogy lencsék a folyadékban ússzanak és ne ragadjanak a tároló tok falához. Ilyenkor a kupak zárásakor megsérülhet a lencse.

Így ellenőrizd kontaktlencséidet 3 lépésben minden nap

Amikor kontaktlencsét viselsz, minden nap kérdezd meg magadtól ezeket a kérdéseket:

 1. Milyen érzés viselni a lencséket? Kényelmes, vagy már éppen kezd kényelmetlenné válni?
 2. Milyennek tűnik a szemem ha tükörbe nézek? Teljesen normális, vagy egy kicsit vörösebb a megszokottnál?
 3. Milyennek érzem a látásélességemet? Mindent olyan élesen látok, mint amilyennek általában szoktam, vagy már kissé életlen a kép?

Ha úgy érzed, tanácsaink hasznosak voltak számodra, ajánld azt ismerőseid számára is.