Multifokális kontaktlencse

Mi az a multifokális kontaktlencse és hogyan működik?

Progresszívnek vagy multifokálisnak nevezzük azokat a kontaktlencséket, amelyek külön olvasószemüveg viselése nélkül biztosítnak számodra éles látást közelre és távolra egyaránt.

Ezek a lencsék kényelmes megoldást biztosítanak számodra, ha már korábban is kontaktlencsét viseltél, de úgy érzed, már az olvasáshoz is szemüvegre lenne szükséged, vagy egyszerűen csak nem szeretnél szemüveget viselni 40 felett sem.

Mivel a multifokális kontaktlencsék egy lencsében tartalmazzák a közeli és távoli éles látáshoz szükséges dioptriákat – ráadásul mindezt úgy, hogy a két dioptria területei (a progresszív szemüvegektől eltérően) átfedik egymást -, ezért ezek a típusú kontaktlencsék mindig kompromisszumos megoldásnak minősülnek.

A lencsék azonos területeken elhelyezkedő dioptriái folyamatosan beleszólnak egymás munkáiba, ezért a távoli dioptria valamelyest csökkenti a közeli dioptria képalkotását, és fordítva.

Az esetek többségében jó eséllyel még így is elérhető a 90-100%-os látásélesség, de érzékelhetően más élményt ad egy progresszív kontaktlencse, mint egy progresszív szemüveg.

Minél nagyobb a távoli és a közeli dioptria közötti különbség, annál nagyobb eséllyel romlik a lencsék képalkotása távolra és közelre is, ezért idővel – és erősödő olvasó dioptriával – egyre gyengébb teljesítményt fog nyújtani ez a típusú kontaktlencse.

Hogyan történik a multifokális kontaktlencse-vizsgálat?

  1. Első lépésként, egy alapos megbeszélés során megállapítjuk, alkalmas vagy-e progresszív kontaktlencse viselésére. Fontos, hogy ha szuper-kritikus vagy a látásoddal kapcsolatban, és nem szeretnél kompromisszumokat vállalni, akkor valószínűleg ez nem a Te választásod lesz.
  2. Ez után meghatározzuk a távolra és közelre legjobban javító dioptriáidat. Ez akkor is fontos lépés a vizsgálatnak, ha korábban szemüveg vagy kontaktlencse nélkül is jól láttál távolra.
  3. Majd egy mikroszkópos vizsgálattal felmérjük, szemeid állapota alapján alkalmas vagy-e kontaktlencse (további) viselésére.
  4. Ez után megmérjük szaruhártyád görbületeit, ezt a lépést keratometriának hívjuk.
  5. A fenti adatok alapján – ha nincs raktáron a számodra pontosan illeszkedő kontaktlencsénk – megrendeljük a próba kontaktlencséket. Általában 1-3 hét időt vesz igénybe, amíg megkapjuk azokat.
  6. Miután megérkeztek a próba kontaktlencsék, egy próba lencseillesztés során megvizsgáljuk, mennyire jól javít látásodon az adott progresszív kontaktlencse távolra és közelre is. Emellett szintén megvizsgáljuk, hogyan illeszkedik az szaruhártyádra.
  7. Ha az első próba próba lencsék nem hoznak megfelelő eredményt, megváltoztatjuk a lencsék paramétereit és korrigáljuk a dioptriájukat is. A progresszív kontaktlencse illesztése hosszas folyamat, és türelmet igényel részedről is.

Mi történik akkor, ha mégsem vagyok alkalmas multifokális kontaktlencse viselésére?

Aggodalomra semmi ok. Nem mindenki tudja megszokni a multifokális kontaktlencsék képalkotását és az ezzel járó kompromisszumokat a látása terén.

Ezért a multifokális kontaktlencsék alternatívájaként viselhetsz:

  • csak távoli, egyfókuszú kontaktlencséket, amit egy közeli olvasáshoz elkészített szemüveggel egészítünk ki. Igen, ebben az esetben plusz szemüvegről van szó, de legalább a távoli látáshoz (vezetés, tv nézés) nem kell majd szemüveget viselned.
  • úgynevezett “monovision” kontaktlencséket. Ez azt jelenti, hogy a vezér szemeden a távoli látáshoz szükséges dioptriát fogod viselni, a másik szemeden pedig a közeli olvasáshoz szükséges dioptriájú lencsét. Ezek, ebben az esetben egyfókuszú kontaktlencsék lesznek. Ez a lehetőség már egy erősebb kompromisszum, mert így egyik szemeddel csak távolra, a másikkal pedig csak közelre fogsz élesen látni. Csak rajtad múlik, hogy képes vagy-e ezt megszokni.

Pontosan milyen típusú multifokális kontaktlencséket kínálunk számodra?

Ha úgy döntenél, progresszív kontaktlencsét szeretnél viselni, és erre alkalmas is vagy, az alábbi típusokból választjuk majd ki számodra az ideális multifokális lencsét:

AIR OPTIX AQUA Multifocal, Bausch + Lomb ULTRA for Presbyopia, Biofinity multifocal, Biotrue ONEday for Presbyopia, clarity 1 day multifocal, clarity multifocal, DAILIES AquaComfort Plus MULTIFOCAL, DALIES TOTAL1 Multifocal, Proclear 1 day multifocal, Proclear multifocal, PureVision Multi-Focal, PureVision 2 HD for Presbyopia.

Ha az éles látáshoz cilinderes dioptriát kell majd viselned, akkor a Proclear multifocal toric tórikus progresszív kontaktlencse nyújthat számodra megoldást.

Telefonon érdeklődöm!

Szeretnék bejelentkezni egy vizsgálatra: